Δουλεύουμε από το σπίτι

2020-03-31

Για να δουλέψουμε από το σπίτι καταρχήν στοχεύουμε στο να βγούμε από αυτή την περιπέτεια υγιείς φροντίζοντας τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Έπειτα διαμορφώνουμε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας και δημιουργούμε μια καθημερινή ρουτίνα.

     α. Στοχεύουμε στο να βγούμε από αυτή την περιπέτεια υγιείς.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε όλοι μια πολύ σοβαρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε πολύ τις μετακινήσεις μας και να μένουμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτή την περίσταση που ζούμε σε όλο τον πλανήτη να παραμείνουμε υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι αυτή είναι μια περίοδος με αρχή, μέση και τέλος. Θα ξαναβγούμε έξω, θα συναντήσουμε από κοντά ανθρώπους και θα δραστηριοποιηθούμε πάλι εκτός σπιτιού!

Κρατάμε λοιπόν ψηλά το ηθικό μας και σκεφτόμαστε θετικά. Θετική σκέψη είναι να βρίσκουμε τα θετικά που έχουμε - και να εστιάζουμε σε αυτά - όχι να βαφτίζουμε θετικά τα αρνητικά! Για να παραμείνουμε λοιπόν ψυχικά και σωματικά υγιείς:

- Φροντίζουμε τον ύπνο μας

- Φροντίζουμε τη διατροφή μας

- Βγαίνουμε έξω σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες (έγγραφα/sms)

- Βάζουμε καθημερινό πρόγραμμα και το ακολουθούμε

- Επικοινωνούμε τηλεφωνικά ή ψηφιακά με αγαπημένα πρόσωπα

- Αφιερώνουμε χρόνο σε ασχολίες που μας δίνουν χαρά (μαγείρεμα, κηπουρική, διάβασμα, γράψιμο, ράψιμο, κέντημα, ζωγραφική, χορός, κτλ., κτλ.)

- Βάζουμε λοιπόν ημερήσιους, εβδομαδιαίους - γενικότερα βραχυπρόθεσμους - εφικτούς στόχους και συγκεντρωνόμαστε για να τους πετύχουμε. 

Επειδή όμως αυτές είναι πολύ γενικές κατευθύνσεις και η περίπτωση κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, σκεφτόμαστε με ανοιχτό μυαλό, συζητάμε με άτομα που ενδιαφέρονται για εμάς και αν χρειαστεί και μπορούμε, ζητάμε τη βοήθεια ειδικών ανάλογα με την ανάγκη μας: γιατρών, γυμναστών, διατροφολόγων, τεχνικών πληροφορικής, coach, ψυχολόγων κτλ.

Αυτό είναι μια τεράστια αλλαγή που έχουμε να διαχειριστούμε. Και η εργασία από το σπίτι για πολλούς ανθρώπους είναι επίσης τεράστια αλλαγή. Ευτυχώς, έχουμε έναν πολύ ικανό σύμμαχο: την τεχνολογία! 

β. Διαμορφώνουμε ένα χώρο εργασίας

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται ήδη πολλά χρόνια από το σπίτι. Οπότε αυτό είναι εφικτό!

Τι χρειάζεται να κάνουμε όμως για να γίνει αυτό και πώς πρέπει να οργανωθούμε;

Ανάλογα με τη δουλειά μας - εδώ μιλάμε για δουλειές που χρειάζονται γραφείο - εφόσον έχουμε ένα τέτοιο δωμάτιο στο σπίτι είμαστε έτοιμοι. Αν όμως δεν έχουμε επιλέγουμε ένα τραπέζι και το κάνουμε το γραφείο μας. Αποφεύγουμε να δουλεύουμε πολλή ώρα ξαπλωμένοι σε καναπέ ή κρεβάτι γιατί μετά από λίγο χρόνο θα αρχίσουμε να έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα.

Προς το παρόν χρειαζόμαστε ένα τραπέζι και μια καρέκλα. Εάν μπορούμε χρησιμοποιούμε μια ανατομική καρέκλα, αλλιώς μια απλή και χρησιμοποιούμε ένα μαξιλάρι για να στηρίζουμε τη μέση μας και να καθόμαστε πιο άνετα.

Στη συνέχεια τοποθετούμε στο γραφείο μας έναν υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Θα μας χρησιμεύσει σίγουρα τηλέφωνο και ένας εκτυπωτής, ο οποίος ακόμα καλύτερα θα ήταν εάν είχε και τη δυνατότητα να σαρώνει έγγραφα, να βγάζει φωτοτυπίες και να στέλνει φαξ.

Εάν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουμε ήδη στο σπίτι αυτό τον εξοπλισμό ζητάμε βοήθεια. Είτε από νεότερα άτομα του περιβάλλοντός μας είτε από τεχνικούς πληροφορικής, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν από απόσταση. Όσο για την αγορά του εξοπλισμού εφόσον χρειάζεται, την κάνουμε με τη βοήθεια των ατόμων που προανέφερα διαδικτυακά.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι θα χρειαστούμε ο υπολογιστής μας να έχει κάμερα για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λογισμικά τηλε-διάσκεψης.

Όταν λοιπόν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε γραφείο, τηλέφωνο, υπολογιστή, εκτυπωτή-σαρωτή το μόνο που μας λείπει είναι γραφική ύλη. Την προμηθευόμαστε και αυτή και είμαστε έτοιμοι για εργασία από το σπίτι.

Ως εδώ για άλλους είναι πανεύκολο, για άλλους βατό και για άλλους βουνό. Είναι όμως εφικτό για όλους!

γ. Δημιουργούμε μια καθημερινή ρουτίνα

Καταρχήν πρέπει να προγραμματίσουμε ποιες και πόσες ώρες θα είναι εργάσιμες. Είναι επικίνδυνο εάν δεν μας διακόψει κάτι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες.

Ενδεχομένως να μας καθορίζει ο εργοδότης μας ένα ωράριο εργασίας και ενδεχομένως όχι. Ή μπορεί να μην έχουμε εργοδότη -να είμαστε ο εργοδότης του εαυτού μας!

Παίρνουμε λοιπόν ένα ημερολόγιο (ατζέντα χάρτινη ή ηλεκτρονικό ή απλά μια κόλλα χαρτί) , σημειώνουμε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε και καθορίζουμε συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Είτε είναι ένας σταθερός αριθμός ωρών για κάθε ημέρα της εβδομάδας είτε όχι.

Εκτός από τις ώρες που είναι εργάσιμες, καθορίζουμε και χρόνο για: ψώνια, φαγητό, άσκηση, ύπνο και υπόλοιπες δραστηριότητες.

Το πρωί που ξυπνάμε, ακολουθούμε μια πρωινή ρουτίνα και στη συνέχεια βγάζουμε τις πιτζάμες και φοράμε ρούχα. Το να μείνουμε όλη μέρα με τις πιτζάμες και πιθανόν χωρίς να πλυθούμε μας χαλάει τη διάθεση. Μπορούμε λοιπόν το πρωί να ετοιμαστούμε, να φάμε το πρωινό μας, να πλυθούμε και να ντυθούμε, για να ξεκινήσει η καθημερινή ρουτίνα αυτής της περιόδου.

Και ερχόμαστε στο θέμα της συνεννόησης με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί στο σπίτι! Όσο πιο λίγοι μένουμε μαζί τόσο πιο εύκολες είναι αυτές οι διαδικασίες και όσο περισσότεροι τόσο πιο πολύπλοκες. Είναι όμως εφικτές!

Συζητάμε λοιπόν με τους συγκατοίκους μας (όλων των ηλικιών). Εξηγούμε τις ανάγκες της εργασίας μας και ζητάμε την υποστήριξή τους για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές. Καθορίζουμε ποιος δουλεύει που και ποιες ώρες. Αν έχουμε μικρά παιδιά τα απασχολούμε με δραστηριότητες είτε ψηφιακές από το σχολείο, είτε άλλες που ορίζουμε εμείς. Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα και μια ρουτίνα.

Φυσικά θα έχουμε αρκετές διακοπές μέσα στην ημέρα - ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά (όλων των ηλικιών και φύλλων). Πρέπει λοιπόν να βάζουμε συχνά-πυκνά και όρια λέγοντας π.χ. «όχι τώρα, δουλεύω, θέλεις να τα πούμε σε μισή (ή μία, ή ...) ώρα;»